Home Menu Blog Praktická ukázka chytré domácnosti

Praktická ukázka chytré domácnosti

Vítejte v budoucnosti

Praktická ukázka chytré domácnosti

Vzpomínáte na film 5. Element, kdy si Bruce Willis povídá se svojí domácností? Tak to už poměrně hodně dlouho není sci fi, ale realita. Pro mnoho lidí je ovšem pojem chytrá domácnost pořád hodně abstraktní a neví, co si pod tím představit. Připravili jsme článek, kde vás pozveme do fiktivní a nejlepší chytré domácnosti. Vítejte.

Ráno. 6:00. Pracovní pondělí. Velmi citlivá doba, kdy většina lidí opravdu nerada vstává. Mě to ovšem nevadí. Neprodyšné chytré žaluzie, díky kterým jsem měl v ložnici ideální tmu, se automaticky začaly otevírat přesně v době, kdy můj budík začne pomalými tóny budící rituál a paprsky ranního slunce mi začaly prostupovat do pokoje. Ta energie ranního slunce je úžasná. Žaluzie se automaticky otevírají v celém domě kromě pokoje mé dcery, protože ta může vstávat až v 7:00. 

Stínění Somfy od společnosti Okna & CO

Do práce s pohodou

Klasické ranní rituály v koupelně mi doplní pozitivní ranní hudba a když přicházím do kuchyně, tak už mi kávovar automaticky vaří mojí oblíbenou ranní kávu. Cestou do práce začíná být docela teplo a já si tak v práci nastavuji klimatizaci na 20 stupňů a jen se ubezpečuji, že žaluzie v práci se automaticky přistínily, aby mi slunce nesvítilo přímo na počítač. Cestou mi ještě pinkne zpráva, že dcera a moje drahá odešly z domu a celý byt se tak automaticky zamknul a spustil alarm. Vím, že můj dům je pod neustálou kontrolou a v bezpečí. 

V pracovním procesu se snažím o maximální koncentraci a efektivitu. Chápu, že to pro někoho může znít divně, ale chci mít pořád stejnou teplotu, která mě neuspává a zároveň mi kanclem proudí čerstvý vzduch. Stejně jako chci mít ideální poměr světla, aby se mi dobře pracovalo. Tak jsem si na to jednoduše vytvořil ve svém chytrém systému scénář. 


Maximální bezpečí

Z ničeho nic mi na telefonu pípne zpráva, že na zahradě se děje něco divného. Trochu ve mě hrkne a hned zapínám aplikaci v telefonu, abych se podíval na venkovní kamery. Uf. sousedovic kocour Mikeš nám na zahradě honí motýly. Musím upravit sledované zóny tak, aby mi telefon nehrál rodeo a Mikeš mohl dál blbnout. 

Venkovní kamera Somfy od Okna & CO

Ráno jsem se nestihl podívat do lednice, jestli něco potřebujeme nakoupit, ale naštěstí máme v lednici přesný systém a ta díky němu automaticky zjistí, co kde chybí a objedná na rozvážkové službě. Její kurýr mi tak těsně před koncem pracovní směny do kufru mého auta dává veškeré potraviny, které mi doma chybí, nebo které jsme tam kdokoliv z rodiny přidali ručně. Občas se u auta i potkáme a prohodíme pár slov. 

Cestou domů mi na telefonu pípne, že moje Terezka už přišla domů a dům se tak dekódoval a přivítal jí. Sakra. Chtěl jsem tam být dřív já, abych jí stihl udělat čaj a přivítat ji, abychom si ho spolu mohli vypít a sdílet, co jsme dnes zažili. 


Domů s úsměvem

Přijíždím ke garáži, kde se automaticky otevírají garážová vrata, já zaparkuju, podívám se do kufru a zjistím, že jsme se s nákupem docela rozšoupli. Plné tašky a já tak nesnáším chodit dvakrát. Mám tak plné ruce, že nemám šanci si sám otevřít dveře. Ještě že máme chytré dveře (a mimochodem bezpečnostní dveře na otisk prstu…), které když už je někdo doma a zjistí, že se blížím, tak se automaticky odemykají. 

Ověšený jak vánoční stromeček vcházím do kuchyně, kde už Terezka vítězoslavně se dvěma hrnky čaje čeká se spokojeným výrazem a vidím, jak mi dává sežrat to, že dnes je doma dřív a čeká na mě. 


Automatická ochrana proti živlům

Sedáme si pod pergolu a povídáme. Z ničeho nic se zatáhlo a začalo pršet. Věděli jsme, že přijde bouřka. Normálně bychom utíkali zavřít střešní okna v celém domě, ale dnes už nemusíme. Náš systém automaticky detekoval déšť a začal všechna okna zavírat, stejně jako se nám začala zatahovat střecha na naší pergole. Pohodička. Mohli jsme jen v klidu sedět, pít teplý čaj a dívat se, jak venku příroda bouří. Taky máte ten pohled za okny tak rádi? Venku peklo a doma teploučko, pohodka. 

A jako třešnička na dortu vidíme jak naše dcera utíká, aby se bouřce alespoň trochu vyhnula, ale samozřejmě to nestihla a teď před námi stojí zmoklá jak myš a my se nemůžeme ubránit smíchu, který naše dcera ocení protočením očí a myšlením si, že jsme fakt trapní rodiče. 

Pergola Somfy od Okna & CO

Dobrou noc 

Večer si připravíme všechno tak, aby naše následující ráno bylo pohodové. Do presovače dáváme hrnky (protože ty se z myčky samy ještě fakt nevyndají), do varné konvice dáváme vodu a jdeme do postele. Připravený scénář na dobrou noc nám automaticky zatahuje žaluzie, zakódovává a zamyká dům a postupně zhasíná v celém domě i okolo něj

Další úspěšný den je za námi a my tak s Terezkou v objetí usínáme a těšíme se na další den. 


…… TAKŽE !! (zazvonil konec a pohádky je konec…) 


Co myslíte? Uznáváme. Některé služby jsou pořád ještě spíše naším snem než realitou, ale děsně nás ta představa baví. Víme, že se všichni obejdeme i bez těchto vymožeností, ale na druhou stranu, pokud tu možnost máme, tak proč se nerozmazlit. Život bychom si měli udělat krásný a moderní technologie nám mají sloužit. 

Pokud byste chtěli váš dům přiblížit budoucnosti, napište nám. Veškeré možnosti chytré domácnosti s vámi projdeme a nalezneme to nejlepší řešení, díky kterému budete vstávat i usínat s úsměvem. 

Váš tým Okna&Co.



Máte nějaký dotaz?

Zobraz modal okno validace
Jméno a příjmení: *
E-mail: *
Telefon: *
Doplňující informace:
* - Takto označené položky je nutné vyplnit